Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017 08:50

45 κτήρια κρίθηκαν ακατάλληλα μετά τον σεισμό στην Κω Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται στην Κω οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από τα τεχνικά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που βρέθηκαν στο νησί από την πρώτη στιγμή.
Συγκεκριμένα από την 21η και μέχρι την 23η Ιουλίου έχουν διενεργηθεί 140 συνολικά αυτοψίες και πρωτοβάθμιοι έλεγχοι.
Από το σύνολο των αυτοψιών:
63 αφορούν κατοικίες, εκ των οποίων 31 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 32 μη κατοικήσιμες.
60 αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 47 κρίθηκαν κατοικήσιμοι και 13 μη κατοικήσιμοι
Οι υπόλοιπες 17 αυτοψίες αφορούν σε ιερούς ναούς, δημόσια κτήρια, και αποθήκες και λοιπά κτήρια.
Η διενέργεια των αυτοψιών συνεχίζεται από τα κλιμάκια των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που βρίσκονται από την πρώτη ημέρα του σεισμού στο νησί της Κω.
ΟΙ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Όπως και στη Λέσβο, έτσι και μετά τον σεισμό της Κω, ακαριαία υπήρξε η αντίδραση της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., με την άμεση αποστολή εξειδικευμένου τεχνικού κλιμακίου ελεγκτών-μηχανικών της με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, πολιτικό μηχανικό, Βασίλη Καραγιάννη.
Συνολικά ελέγχθηκαν οκτώ ημοτικά Σχολεία, έξι Νηπιαγωγεία, τρία Γυμνάσια, δύο Λύκεια, ένα ΕΠΑΛ-ΙΕΚ και τρεις Παιδικοί Σταθμοί που αντιστοιχούν σε 76 στατικά ανεξάρτητα κτήρια.
Εντοπίστηκαν 47 κτήρια τα οποία κρίθηκαν ως κατάλληλα, 20 κτήρια τα οποία κρίθηκαν ως κατάλληλα τα οποία χρήζουν επισκευών και 9 κτήρια τα οποία κρίθηκαν ως προσωρινώς ακατάλληλα.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα εννέα προσωρινώς ακατάλληλα κτήρια, αυτά βρίσκονται στο 1ο Λύκειο Κω, στο 2 Λύκειο Κω και στο 1ο Γυμνάσιο Κω.
Στο νησί παραμένει ο μεγαλύτερος όγκος των μηχανικών-ελεγκτών της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. τα οποία θα ολοκληρώσουν έως την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017, τους ελέγχους σε όλα τα σχολικά κτήρια του νησιού ενώ θα συνδράμουν στο έργο των τοπικών Αρχών και των Υπηρεσιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου κατέθεσε η κα Χαρά Κεφαλίδου, υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με τις σημαντικές φθορές που έχουν υποστεί αγάλματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, καθώς και γλυπτά από το βωμό του Διονύσου στο Κάστρο Νερατζιάς. Τις φθορές αυτές το Υπουργείο φρόντισε να αποκρύψει από την επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την επίσκεψη κλιμακίου του στην Κω για την καταγραφή των ζημιών.
Στην ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου αναφέρεται στις ζημιές που σημειώθηκαν σε αρκετά γλυπτά στο Αρχαιολογικό Μουσείου του νησιού, τα οποία έπεσαν στο έδαφος και έσπασαν, αφού δεν είχαν πακτωθεί ή στερεωθεί σωστά στις βάσεις τους, γεγονός που είχε ως συνέπεια την πτώση τους.
ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει σε ανακοίνωσή του ότι από σήμερα (25/7) η Αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία (Κάζα Ρομάνα) στην πόλη της Κω, θα είναι και πάλι επισκέψιμη στο κοινό. Επίσης, άμεσα προσβάσιμες θα είναι, εκτός από το ρωμαϊκό Ωδείο και οι εντυπωσιακές στοές κάτω από αυτό.
Όσον αφορά το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης της Κω, από το σύνολο των 43 γλυπτών που εκτίθενται σε βάσεις και βάθρα, έπεσαν εξαιτίας του ισχυρότατου σεισμού τρεις ακέφαλοι κορμοί και μία κεφαλή, στα οποία παρατηρούνται μικρές απολεπίσεις και θραύσεις, κυρίως στις γύψινες συμπληρώσεις. Τα υπόλοιπα γλυπτά διασώθηκαν ακέραια και στη θέση τους. Οπως επισημαίνει η ανακοίνωση, Συνεργείο της Εφορείας αποτελούμενο από αρχαιολόγους, συντηρητές και τεχνικούς, εργάζεται εντατικά ώστε να αποδοθεί το Μουσείο το ταχύτερο δυνατόν στο κοινό.
ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΨΕΥΔΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Στο μεταξύ ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη, όσων διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για επικείμενο σεισμό. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αστυνομικός Διευθυντής Κω κ. Κων/νος Κοσκορόσκος.
Νωρίτερα, είχε κυκλοφορήσει είδηση για επικείμενο σεισμό μεταξύ 3 με 5 μμ το απόγευμα της Κυριακής, με τον δήμαρχο Κω να δηλώνει : «Αν ξέραμε ότι θα γίνει σεισμός, προφανώς θα ξέραμε ότι θα γινόταν στη 1:31 προχτές και δεν θα είχαμε αυτά που είχαμε. Μην ακούτε κανέναν, μόνο τις ανακοινώσεις των επίσημων φορέων. Κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία με τη φημολογία αυτή να δηλώσουν την παρουσία τους»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ 
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, προκειμένου να ζητήσει την ενεργοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, μετά τον καταστροφικό σεισμό που χτύπησε το νησί.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά, με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οικονομική ενίσχυση του νησιού, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστη σε υποδομές, ιστορικά κτίρια, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και την ενίσχυση των πληγέντων από το σεισμό, πολιτών και επιχειρήσεων.
Επιστολή στην Ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, κ. Κορίνα Κρέτσου για την στήριξη των σεισμοπαθών της Κω απέστειλε ο πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» ευρωβουλευτής, καθηγητής Νότης Μαριάς.
Στην επιστολή του ο Νότης Μαριάς ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πλήρη και ταχεία αποζημίωση των πληγέντων καθώς και την αποκατάσταση των εκεί ζημιών με κονδύλια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης και προτείνει οι εθνικές δαπάνες για αποκατάσταση ζημιών λόγω του σεισμού να μην μετρούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο ως γνωστόν ελέγχεται από το δρακόντειο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε, προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια για την αντιμετώπιση των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό στην Κω, ζητούν οι βουλευτές με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄ Αθηνών), Γιώργος Αμυράς (Β’ Αθηνών), Σπύρος Λυκούδης (Α΄ Αθηνών) και Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου), με ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Τουρισμού και Οικονομίας & Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, θέτουν μία σειρά από ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς για την αποκατάσταση και των υπολογισμό των ζημιών, την υποστήριξη των σεισμοπαθών του νησιού, το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του λιμανιού, τις ενέργειες για τη στήριξη του τουρισμού, αλλά και την ενεργοποίηση του ΤΑΕΕ

dimokratiki

Read 870 times
Palmos

Latest from Palmos

More in this category: « Αλλάζουν οι αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων Αμετανόητος ο επιχειρηματίας της Πάτμου: «Να τον πιάσω να τον στύψω σαν πορτοκάλι-.Να τον πνίξω έπρεπε» »
back to top